Sklepowe wędliny nie wszystkim mogą odpowiadać. Nafaszerowane chemią, konserwantami, woda i papką sojową. Aby zrobić własną szynkę wbrew pozorom nie trzeba dużo. Szynkowar to rozwiązanie dla każdego nawet jeśli mamy tylko aneks kuchenny. Do stworzenia własnej szynki potrzebna jest lodówka, kuchenka i garnek z wodą. I szynkowar oczywiście.

Jak wygląda szynkowar

Jest to wysoki pojemnik, zazwyczaj o pojemności 1 kg mięsa, ale można poszukać mniejsze lub większe, z zakręcanym wieczkiem do którego przytwierdzona jest sprężyna i stopka. Ma to na celu docisnąć mięso które wkładamy do środka. Szynkowar może być wykonany ze stali nierdzewnej lub plastiku przeznaczonego do kontaktu z żywnością i podgrzewania. Jeśli mimo to obawiamy się wkładać mięso bezpośrednio dostępne są woreczki w których umieszczamy mięso i dopiero w nim wkładamy do szynkowru. Jednak nie są one konieczne.

Niektóre szybkowary mają również wbudowany termometr co może pomóc przy utrzymaniu odpowiedniej temperatury. Gdy nie mamy jednak termometru, nie trzeba go dokupować. Wystarczy pilnować aby woda się nie zagotowała.


Robimy szynkę!

Najpierw należy przygotować mięso, zamarynować w soli i ulubionych przyprawach. Sprawdzi się do tego szynka, karczek, co kto lubi. Dużym plusem jest też to, że można przyprawić wedle własnego uznania. Wkładamy mięso do szybkowaru i dociskamy pokrywką. Niektóre pokrywki mają regulowaną stopkę docisku tak, że można zrobić pół szynki. Dobry docisk jest bardzo ważny aby mięso się ubiło i miało dobrą konsystencje do krojenia nożem.
Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 24-48 godzin. Po tym czasie leżakowania wkładamy szynkowar do garnka, zalewamy woda do 4/5 wysokości i podgrzewamy wodę do 80-90?C. Temperatura ta w zależności od instrukcji dołączonej przez producenta może różnić się o 5?C, ważne jest jednak to aby nie zagotować wody. Po zagrzaniu się wody należy grzać szynkę minimum 2 godziny na 1 kg mięsa oraz pół godziny dodatkowo.
Po gotowaniu szynkowar wycieramy ściereczką i odkładamy do ostudzenia. Gdy będzie już w temperaturze pokojowym wkładamy z powrotem do lodówki na 24 godziny. Potem pozostaje już tylko otworzyć i zjeść.

Nie takie czasochłonne

Po przeczytaniu instrukcji można pomyśleć, że przygotowanie szynku trwa aż 2-3 dni! To prawda, ale większość z tego czasu mięso po prostu leży spokojnie nie wymagając naszej uwagi.

  • przygotowanie mięsa – 15 minut
  • marynowanie w lodówce – 24-48 godzin
  • gotowanie -2 godziny 30 minut
  • studzenie – 2 godziny
  • leżakowanie w lodówce – 24 godziny

Najwięcej uwago musimy włożyć w przygotowanie mięsa, czyli pierwsze 15 minut. Czasem doglądać przy gotowaniu. A w pozostałych punktach szynka robi się sama!
Dla każdego

Dużym plusem robienia własnej szynki jest oczywiście to, że jemy mięso a nie dodatki do mięsa. Pomimo wszystko jest to również duża oszczędność. Na początku trzeba co prawda zainwestować w szynkowar, ale potem wyśmienitą szynkę możemy mieć za połowę (albo i mniej) ceny którą zapłacilibyśmy za wędlinę tak wysokiej jakości.
W zależności od tego jak zamarynujemy szynkę można ją przechowywać 3-4 dni gdy użyjemy zwykłej soli. Oraz nawet do 10 dni gdy użyjemy soli peklowej. A gdy kilogram szynki to dla nas za dużo zawsze można podzielić się z kimś bliskim.

Nadesłał: najlepszy blog kulinarny Cookandlove.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here